ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Янукович запропонував квотувати ввезення нафтопродуктів  -  2013/06/07 

2013/06/07

   Влада України вирішили переглянути стратегію планованого обмеження імпорту нафтопродуктів у країну.

   Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на послання президента Віктора Януковича до парламенту.

   Як повідомляється, глава держави зазначив, що в 2012 році найбільший спад спостерігався в нафтопереробній галузі - в першу чергу за рахунок скорочення випуску продукції на нафтопереробних заводах на 44,7%.

   "Українські НПЗ, які в 1990 році забезпечували первинну переробку 59 млн т нафти, в 2011 році переробили 9 млн т сировини, а в 2012 році - тільки 4 млн т", - йдеться в документі.

   Водночас, за даними Держстату, в 2012 році імпорт нафтопродуктів виріс на 1 млрд доларів, майже до 9 млрд доларів.

   На думку Януковича, вивести нафтопереробну промисловість з кризи дозволить введення квот на імпорт нафтопродуктів, йдеться в повідомленні.

   За даними Міненерговугілля, в 2012 році внутрішнє споживання світлих нафтопродуктів і дизпалива склало 10,2 млн т, з яких лише 29,7% - українська продукція, а 70,3% - імпортна.

   На сьогоднішній день з шести існуючих НПЗ працює тільки два - Кременчуцький і Шебелинський.

   Як розповіло джерело в Міненерговугілля, уряд розглядає можливість квотування імпорту нафтопродуктів після того, як розслідування з ввізного мита були кілька разів припинені з ініціативи Мінекономторгівлі.

   "Справа в тому, що на сьогоднішній день без обмеження імпорту нафтопродуктів запустити українські НПЗ і створити довгострокові умови для їх роботи на ринку неможливо", - сказала співрозмовник.

   За його словами, існує пропозиція ввести щорічну квоту з імпорту близько 2 млн т бензину і 1,5 млн т дизельного палива.

   Нагадаємо, впродовж останніх декількох років власники українських НПЗ вже домагалися обмеження імпорту нафтопродуктів.

   У 2011 році Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі провела спеціальне розслідування, проте не знайшла підстав для стримування імпорту.

   Навесні поточного року українські НПЗ зробили ще одну спробу. Цього разу вони вимагали від Мінекономторгівлі почати антисубсидарне розслідування відносно імпорту нафтопродуктів з Білорусі, на яку припадає понад третини поставок, але знову отримали відмову.

Економічна правда