ГоловнаКонтактиМапа сайта

  НБУ обмежив готівкові платежі сумою в 150 тисяч  - 2013/06/07  

2013/06/07

   Правління Нацбанку прийняло рішення про обмеження з 1 вересня максимальної суми готівкових розрахунків за товари та послуги на рівні 150 тис гривень.

   Про це в ході брифінгу в НБУ повідомила заступник голови регулятора Віра Ричаківська, передає "ЛігаБізнесІнофрм".

   За її словами, обмеження дозволить влити в банківську систему додатково близько 14-16 млрд гривень, що обумовить зростання ВВП на 0,2%.

   Як повідомляється, основною метою документа є скорочення готівкових розрахунків та зменшення проявів тіньової економіки.

   У пояснювальній записці до проекту зазначається, що постанова передбачає встановлення граничної суми готівкових розрахунків для фізособи з юрособою протягом одного дня за товари (роботи, послуги) за одним або кількома платіжними документами у розмірі 150 тис гривень.

   Розрахунки між зазначеними особами на суму понад 150 тис гривень здійснюються тільки за безготівковим розрахунком, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або шляхом внесення грошових коштів у банк для подальшого їх перерахування на поточні рахунки підприємств, йдеться у постанові.

   Також у проекті постанови передбачається встановлення граничної суми готівкових розрахунків між фізичними особами за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 150 тис гривень.

   За версією Ричаківської, введення обмежень не торкнеться інтересів більшості населення, оскільки стосується тільки великих покупок (наприклад, придбання автомобілів, дорогих мотоциклів, яхт, літаків, будівель, коштовностей).

   Заступник голови НБУ відзначала, що в Україні вкрай високим залишається показник готівкових грошей в обороті.

   За її словами, на 1 березня в обороті перебувало понад 220 млрд гривень. З них більше 201 млрд - готівка поза банками.

   "Виведення хоча б 5-10% з цієї суми в безготівкові платежі - це хороше джерело для кредитування економіки", - заявляла Ричаківська.

Економічна правда