ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Янукович зобов'язав НБУ відмовитися від прив'язки курсу  гривні до долара  - 2013/06/07 

2013/06/07

   Нацбанк повинен розглянути можливість переходу до режиму курсоутворення на основі "кошика" валют, який буде враховувати структуру розрахунків у зовнішній торгівлі країни.

   Про це йдеться у щорічному посланні президента Віктора Януковича до Верховної ради, передає "УНІАН".

   Глава держави також запропонував владі розширити практику використання гривні в міжнародних розрахунках, для чого необхідно внести зміни до валютного регулювання.

   У переліку інших першочергових заходів з формування інструментів абсорбування зовнішніх економічних шоків президент назвав посилення контролю держави за фінансовими потоками, в тому числі за зовнішніми залученнями, виплатою дивідендів, необгрунтованими платежами за нематеріальні активи.

   Нацбанку президент доручив удосконалити чинну нормативну базу і розробити з урахуванням рекомендацій Базельського та Європейського комітетів нові акти з банківського нагляду.

   "Ці заходи, йдеться в посланні, повинні підвищити прозорість банківської системи, чому сприятиме введення обов"язкової системи рейтингування банків", - пише видання.

   Президент вважає, що ряд факторів, включаючи відносний дефіцит гривні і виконання Україною в повному обсязі своїх боргових зобов"язань перед МВФ, "свідчать про відсутність умов для неконтрольованої девальвації гривні".

   "Нагальним завданням забезпечення макроекономічної стабільності є підвищення стійкості фінансового сектора і відновлення активної динаміки кредитування, збільшення частки внутрішніх довгострокових ресурсів у національній валюті в загальному обсязі зобов"язань фінансових установ", - йдеться в посланні.

   Глава держави наголосив на необхідності посилення пруденціарного нагляду за розвитком фінансового сектора та підвищення рівня координації заходів нагляду з відповідними заходами зарубіжних держав з метою забезпечення збалансованості потоків капіталу через кордони України.

   Янукович пропонує посилити контроль держави за нарощуванням капіталізації та рівня ліквідності фінансового ринку, а також посилити стимулюючий характер монетарного та банківського регулювання.

Економічна правда