ГоловнаКонтактиМапа сайта

  НБУ перейшов до гнучкого курсоутворення - експерти  -  2013/04/09 

2013/04/09

   Експерти констатують, що з початку року НБУ практично лише купував валюту, а не продавав її, тобто впливав на ринок лише опосередковано.

   За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, дані валютних інтервенцій НБУ за підсумками 1 кварталу 2013 року свідчать, що регулятор фактично самоусунувся від інтервенцій на валютному ринку, пише ZN.UA.

   "На даний момент, курс долар/гривня це те, що називають гнучкий курс, коли курс утворюється відповідно до попиту і пропозиції. Фактично ринок живе сам по собі", - сказав Охріменко.

   Він зазначив, що ринок не відчуває дефіциту в гривні, адже залишки за кореспондентськими рахунками банків знаходяться на рівні 23-25 ​​млрд гривень.

   Охріменко додав, що гривні на ринку більш ніж достатньо, тому ставки за міжбанківськими кредитами вже давно знаходяться на дуже низькому рівні 2-3%.

   Завідувач відділу економічної та соціальної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень, кандидат економічних наук Ярослав Жаліло заявив, що зараз на валютному ринку відбувається саморегуляція при мінімальному впливі регулятора.

   "Коливання курсу ті, що є зараз, менше торішніх. Реально у нас фіксованого курсу немає, тому його можна вважати гнучким. Тим більше регулятор втручається в ситуацію лише в крайніх випадках, тобто його вплив мінімальний", - зазначив фінансист.

   При цьому, на його переконання, роль Нацбанку зводиться до того, щоб не допустити серйозного відхилення курсу комерційних банків від його офіційного курсу.

   Як повідомлялося, нещодавно представник МВФ в Україні Макс Альєр заявив, що Україні необхідний обдуманий перехідний період для переходу з фіксованого на гнучкий валютний курс.

   Нагадаємо, 13 листопада 2012 року, директор департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін заявив, що НБУ вважає неминучим поступове підвищення курсової гнучкості нацвалюти.

   За словами Корабліна, "поступове підвищення курсової гнучкості національної валюти - це неминучість".

Економічна правда