ГоловнаКонтактиМапа сайта

  10 дней на обжалование налогового уведомления-решения  -  2013/03/29 

2013/03/29

   Податковим кодексом передбачається два строки для судового оскарження податкових повідомлень-рішень. За загальним правилом строк на оскарження становить 1095 днів з дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання (пп. 56.18 і 102.1 Податкового кодексу). Утім, якщо платник податку вже оскаржував податкове повідомлення-рішення в адміністративному порядку до податкового органу вищого рівня, то строк на судове оскарження становить один місяць з моменту закінчення процедури адміністративного оскарження (п. 56.19 Податкового кодексу).

   Разом з тим, на практиці рекомендується оскаржувати податкові повідомлення-рішення протягом десяти календарних днів: або (і) з моменту їхнього отримання, або (іі) з моменту отримання рішення податкового органу вищого рівня за результатами розгляду адміністративної скарги платника.

   Проблема в тому, що після закінчення зазначеного 10-денного строку податкове зобов’язання вважається узгодженими і несвоєчасно сплаченим (податковий борг). Хоча подальше подання позову до адміністративного суду повинно мати наслідком втрату податковим зобов’язанням статусу узгодженого (п. 56.18 Податкового кодексу), це положення дуже складно застосувати на практиці. Якщо адміністративний позов не подано протягом зазначених 10 днів, податковий орган може розглядати податкове зобов’язання як узгоджене і несвоєчасно сплачене (податковий борг) і вживати заходів, направлених на стягнення податкового боргу.

   Що це означає для платника податків?

   По-перше, активи платника податку, балансова вартість яких відповідає розміру податкового боргу, передаються у податкову заставу. Відтак, платник податку зазнає суттєвих обмежень у праві розпорядження своїми активами.

   По-друге, платник податку втрачає право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ. Наявність податкового боргу - достатня підстава для позбавлення платника податку права користуватися цією спрощеною процедурою (п. 200.19.7 Податкового кодексу).

   Нарешті, платник податку може зіштовхнутися з проблемами, пов’язаними з отриманням дозволів на використанні праці іноземців в Україні. Для отримання цього дозволу роботодавець повинен надати довідку податкового органу про сплату податків та зборів (обов"язкових платежів)*. Припускаю, що інформація про податковий борг у такій довідці може послужити перепоною для отримання дозволу на використання праці іноземців.

   Як діяти, якщо Ви бачите, що не встигнете підготувати і подати до суду якісний позов протягом 10 днів з дня отримання відповідного податкового повідомлення-рішення?

   На практиці це питання вирішується наступним чином. Подається «технічна» адміністративна скарга до податкового органу вищого рівня. У той час, коли податковий орган розглядає Вашу скаргу, а це принаймні 20 календарних днів, Ви готуєте і подаєте якісний позов до адміністративного суду.

   *- П. 5 Порядку видачі, продовження строку дії та анулювання дозволів на використання праці іноземців та осіб без громадянства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2009 № 322.

   По материалам: Податковий блог Романа Блажка

Бухгалтер 911