ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Результати роботи експертних підрозділів Держмитслужби  України у 2012 році   - 2013/02/12 

2013/02/12

Результати роботи експертних підрозділів Держмитслужби України у 2012 році

Згідно з реалізацією Концепції реформування діяльності Державної митної служби України «Обличчям до людей» та завданнями, поставленими керівництвом Служби у цьому зв’язку, робота Управління у минулому році була побудована на новому якісному рівні.

Для досягнення пріоритетних цілей та виконання основних завдань Держмитслужби України Управлінням у 2012 році було забезпечено:

· проведення лабораторних досліджень в рамках процедур митного контролю та митного оформлення товарів з метою їх ідентифікації та встановлення визначальних характеристик, для класифікації згідно з УКТ ЗЕД;

· здійснення перевірок задекларованої митної вартості товарів;

· встановлення належності товарів до наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів, сильнодіючих чи отруйних речовин;

· проведення експертиз з метою з’ясування питань, що виникають під час провадження у справах про порушення митних правил для отримання доказів, необхідних для розгляду цих справ;

· здійснення відповідно до законодавства попередньої оцінки товарів, транспортних засобів комерційного призначення, які розміщуються на складах митних органів;

· проведення товарознавчої експертизи із визначенням вартості товарів і транспортних засобів комерційного призначення, вилучених митними органами у справах про порушення митних правил;

· оціночну діяльності у межах компетенції Управління;

· виконання заходів щодо реалізації реальних кроків і дій для наповнення бюджету, в тому числі шляхом налагодження ефективної взаємодії з митними органами з питань організації та проведення досліджень товарів в митних цілях.

Так, протягом 2012 року експертними підрозділами Управління було опрацьовано 13 681 запит митних органів про проведення досліджень 61 315 проб (зразків) товарів, що більше ніж у 2011 році на 17% та 42 % відповідно.

Показник результативності досліджень зразків, проведених з метою ідентифікації товарів в рамках митного контролю та митного оформлення, становить 16 %, в той час як економічна ефективність від врахування експертних висновків при митному оформленні сягає понад 40 млн. грн., що в 2 рази більше ніж у 2011 році (20,7 млн. грн.).

Після набуття чинності 17 січня 2012 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності», на виконання рішення колегії Держмитслужби України та для забезпечення проведення попередньої оцінки майна, товарознавчої експертизи у відповідності до вимог фонду Державного майна України у повному обсязі, а також організації чіткої взаємодії митних органів з Управлінням вжито таких заходів:

- створено та укомплектовано за рахунок існуючого кадрового резерву митних органів службу товарознавчої, інженерно-технічної та криміналістичної експертизи;

- організовано відокремлені робочі місця спеціалістів-товарознавців безпосередньо у митницях;

- проведено необхідне навчання, в тому числі 22 експертів – за спеціальностями «Оцінка колісних транспортних засобів» та «Оцінка машин і обладнання» (з метою отримання посадовими особами Управління кваліфікаційних свідоцтв фонду Державного майна України).

В результаті вжитих заходів протягом 2012 року експертними підрозділами Управління здійснено близько 4 тис. досліджень за напрямом товарознавчої експертизи, проведено оцінку понад 43 тис. зразків та визначено вартість товарів на загальну суму 97,2 млн. грн., в тому числі визначення вартості автотранспортних засобів на суму понад 25 млн. грн.

З метою наповнення розроблених Управлінням профілів ризику здійснювався моніторинг митних оформлень, за результатами якого виявлялись характеристики товарів, що впливали на:

- правильність їх класифікації;

- визначення вартості та країни походження;

- проведення заходів нетарифного регулювання (визначення областей ризику та індикаторів ризику).

Опрацьовувались питання та пропозиції митниць та регіональних експертних підрозділів.

Крім того, для забезпечення уніфікованого підходу при проведенні експертних досліджень впродовж 2012 року навчально-методичною радою Управління затверджено 12 методичних рекомендацій щодо відбору проб та зразків товарів і проведення досліджень, укладено низку угод із взаємодії з профільними експертними та науковими установами.

Окрема увага в Управлінні приділяється налагодженню міжнародного співробітництва в галузі митної експертизи та організації взаємодії митних експертних служб інших країн з вирішення проблемних питань експертних досліджень з урахуванням міжнародного досвіду.

Протягом минулого року фахівці Управління проводили зустрічі та брали участь у семінарах (засіданнях) із колегами з Канади, Польщі, Сполученого королівства Великої Британії та Північної Ірландії, США, Російської Федерації.

В рамках реалізації Проекту міжнародної технічної допомоги Канади «Зміцнення лабораторної системи Держмитслужби України» Управлінням отримано 4 одиниці лабораторного обладнання (високоефективні рідинні хроматографи та поляризаційні мікроскопи).

В рамках Програми з експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS) при посольстві США в Україні Управлінням було отримано 16 одиниць лабораторного обладнання (6 аналізаторів вмісту сплавів Inam Expert 3L та 10 детекторів HazMat ID 360).

З метою подальшого розвитку та поглиблення співпраці митних експертів у травні 2013 року заплановано проведення на базі МРЦ «Жемчужина» міжнародного семінару представників митних лабораторій країн – членів Організації Чорноморського економічного співробітництва.

Слід зазначити, що в Управлінні проводиться активна робота щодо зв’язків із засобами масової інформації та громадськістю, не тільки в експертних підрозділах, які розташовані в Києві, а й на регіональному рівні.

Так, протягом 2012 року на виконання Концепції сприяння органами виконавчої влади розвитку громадянського суспільства в Управлінні спільно з представниками митних брокерів та суб’єктів ЗЕД проведено 2 засідання «круглого столу» (у Києві та Харкові)з питань роз’яснення положень нової редакції Митного Кодексу України в контексті експертного забезпечення митних органів України, справляння митних платежів та застосування митних режимів.

Для висвітлення діяльності експертних підрозділів митної служби у протягом минулого року фахівцями Управління підготовлено 3 статті до відомчого журналу «Митниця»:

- до березневого номеру на тему: «Експертні підрозділи Держмитслужби: Міжнародний досвід впровадження ґендерної рівності»;

- до червневого номеру на тему: «Товарознавча експертиза – черговий етап розвитку експертних підрозділів Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи»;

- до серпневого номеру щодо результатів поїздки делегації спеціалістів Держмитслужби та Управління до Сполучених Штатів Америки в рамках співробітництва по Програмі з експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS).

З метою здійснення діяльності Управління на засадах прозорості, забезпечення доступу до інформації про митну експертизу товарів, а також для підбору професійного кадрового потенціалу щороку у вересні місяці в Управлінні проводяться екскурсії та читаються лекції для студентів Київського національного торгово-економічного університету. У поточному році на початку вересня такі екскурсії були проведені для студентів першого курсу університету, яким посадовими особами Управління була прочитана лекція «Вступ до спеціальності».

Основними пріоритетними напрямами роботи Управління у 2013 році визначені:

1. Оптимізація організаційної структури Управління шляхом створення Спеціалізованого департаменту з питань експертизи та досліджень Міністерства доходів і зборів України.

2. Розширення переліку вимірюваних об’єктів та показників згідно галузі атестації у сфері метрологічного нагляду, необхідного для забезпечення проведення досліджень (експертиз) як в податковій, так і митній сферах.

3. Здійснення заходів щодо забезпечення галузевої спеціалізації експертних досліджень.

4. Вжиття заходів щодо набуття Міністерством доходів і зборів України повноважень на здійснення судово-експертної діяльності шляхом внесення відповідних змін до Закону України «Про судову експертизу», а також щодо здійснення оцінки майна та професійної оціночної діяльності згідно з законодавством.

5. Продовження роботи із забезпечення здійснення митними органами державного контролю за безпечністю та якістю продукції, що імпортується на митну територію України.

Державна митна служба України