ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Держмитслужба постійно здійснює заходи по прискоренню митних  процедур, у тому числі щодо товарів, що переміщуються транзитом    - 2013/02/12 

2013/02/12

   В Мінінфраструктури відбулась нарада, на якій було прийнято рішення про створення робочої групи для вивчення проблем зменшення транзитних перевезень та опрацювання заходів по створенню комфортних умов для переміщення транзитних товарів територією України.

   До складу цієї групи увійдуть представники перевізників, контролюючих органів, експедиторських компаній, адміністраці й морських портів та інших учасників перевізного процесу у тому числі представник Держмитслужби України.

   Фахівці ДМСУ зазначили, що протягом 2012 року в Державній митній службі України не зафіксовано звернень Укрзалізниці, підприємств залізничного транспорту чи суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності щодо необґрунтованих затримок митними органами товарів, які перевозяться транзитом залізничним транспортом.

   У разі надходження звернення Держмитслужба України оперативно реагує на кожне з них, з’ясовуються обставини та вживаються відповідні заходи.

   З 01.02.2013 митниками спільно з Укрзалізницею започатковано електронний документообіг під час перевезень у міжнародному сполученні залізничним транспортом на ділянці українсько-російського державного кордону.

   Відомство постійно здійснює заходи по прискоренню митних процедур, у тому числі щодо товарів, що переміщуються транзитом.

   Зокрема після введення в дію нової редакції Митного кодексу України кількість дозвільних документів, необхідних для здійснення митного оформлення товарів, скоротилась майже вдвічі.

   Кількість митних оглядів зменшено у 7 разів - у порівнянні з 2009 роком, у 4 рази – у порівнянні з 2010 та у 2 рази – порівняно з 2011.

   У 2009 році митному огляду підлягало 69% товарів, у 2010 – 42%, у 2011 – 22%, у 2012 – ; 9,9%. А у січні 2013 – лише – 3,6%.

   Митним кодексом України встановлено норму щодо строку митного оформлення протягом 4-х робочих годин з моменту пред’явлення митному органу товарів, транспортних засобів та подання митної декларації.

   Однак на сьогодні час митного оформлення складає 1 годину 30 хвилин в режимі імпорт та до 40 хвилин в режимі експорт. Тобто час оформлення митної декларації удвічі менший встановленого нормативу.

   А активне запровадження електронного документообігу дозволить ще більше спростити та прискорити митні процедури. На сьогоднішній день 73 % митних декларацій були оформлені із застосуванням процедури електронного декларування.

Державна митна служба України