ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Обзор вопросов и ответов из Единой базы налоговых знаний  (sts.gov.ua)  - 2013/02/08 

2013/02/08

Підготовлено експертами Компанії «Дінай», www.dinai.com

- Як у податковому обліку платника податку відображаються витрати на проведення новорічних і різдвяних свят для дітей і підлітків та на придбання дитячих святкових подарунків?

Коротка відповідь:

Якщо платник податку безоплатно надає дитячі святкові подарунки, незалежно від статусу отримувача, дохід від їх реалізації визначається за звичайною ціною. При цьому платник має право включити до витрат собівартість таких подарунків.


- Чи має право ЮО - платник ЄП здійснити продаж ОЗ за ціною нижчою ніж їх оціночна вартість?

Коротка відповідь:

З метою визначення доходу від продажу основних засобів однією із складових є сума коштів, отримана від продажу таких основних засобів, яка визначається згідно з договором про продаж основних засобів. Для юридичних осіб – платників єдиного податку нормами Податкового кодексу України не передбачено обов’язкової умови щодо продажу основних засобів за ціною не нижче їх оціночної вартості.


- Яким чином виконуються обов’язки по сплаті податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, якщо об’єкт житлової нерухомості перебуває у власності неповнолітньої особи?

Коротка відповідь:

Грошові зобов’язання неповнолітніх осіб виконуються їх батьками (усиновителями), опікунами (піклувальниками) до набуття неповнолітніми особами цивільної дієздатності в повному обсязі.

Батьки (усиновителі) неповнолітніх і неповнолітні у разі невиконання грошових зобов’язань неповнолітніх несуть солідарну майнову відповідальність за погашення грошових зобов’язань та/або податкового боргу.


- Чи потрібно в податковій накладній зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД при здійсненні операції з постачання запчастин, отриманих в результаті розібрання імпортованого товару/ОФ?

Коротка відповідь:

Враховуючи те, що платником ПДВ постачаються запчастини, отримані в результаті розібрання імпортованого товару/основного фонду, то при складанні податкової накладної за операцією з постачання таких запчастин платник податку в графі "код товару згідно з УКТ ЗЕД" податкової накладної вказує код таких запчастин.

- Який вид договору, дату та номер необхідно зазначати у графі "Вид цивільно-правового договору" податкової накладної у разі постачання товарів/послуг за усною домовленістю сторін?

Коротка відповідь:

За відсутності документа, що фіксує зміст правочину, вважається, що такий правочин вчинено усно. У разі наявності рахунку - фактури або іншого документа, що підтверджує вчинення усного правочину, в графі "Вид цивільно-правового договору" податкової накладної робиться відповідний запис та вказується документ, на підставі якого здійснено операцію, його дата і номер (наприклад: Усний договір купівлі - продажу, рахунок – фактура від _ N).

- Чи підлягає коригуванню податковий кредит покупця, що перерахував постачальнику попередню (авансову) оплату за товари/послуги, якщо за рішенням суду постачальника визнано банкрутом?

Коротка відповідь:

У разі перерахування попередньої оплати за товари/послуги постачальнику покупець має змогу реалізувати своє право на отримання податкового кредиту.

Якщо у разі отримання рішення суду про визнання постачальника банкрутом та в процесі проведення банкрутства покупцем товари/послуги від такого постачальника отримані не будуть, то такий покупець втрачає право на нарахування податкового кредиту у зв’язку з невикористанням товарів/послуг в оподатковуваних операціях в межах господарської діяльності, а тому повинен нарахувати податкові зобов’язання виходячи з вартості їх придбання.

- Скільки податкових накладних (одна чи декілька) складається постачальником у випадку відвантаження товарів/надання послуг покупцю декілька раз протягом одного дня в межах однієї цивільно-правової угоди?

Коротка відповідь:

У випадку відвантаження товарів/надання послуг покупцю декілька раз протягом одного дня в межах однієї цивільно-правової угоди постачальником складаються податкові накладні відповідно до умов угоди.

Відтворення матеріалу у будь-якій формі повністю або частково можливо лише з письмового дозволу Компанії "Дінай"


Бухгалтер 911