ГоловнаКонтактиМапа сайта

  У Присяжнюка пояснили, хто має право експортувати пшеницю  -  2013/02/06 

2013/02/06

   Експортувати пшеницю на сьогодні мають право лише ті компанії, які закупили її на відкритих біржових торгах, які провів Аграрний фонд.

   Про це йдеться у повідомленні Мінагропроду, опублікованому на сайті відомства.

   Як зазначається у повідомленні, із початку поточного маркетингового року Україна поставила на зовнішні ринки 16,25 млн тонн зернових. Найбільше експортовано кукурудзи, пшениці та ячменю.

   Крім того, в міністерстві зазначили, що умови експорту української пшениці були узгоджені Мінагропродом із зернотрейдерами.

   "Цього маркетингового року виважена політика держави щодо експорту дала змогу не тільки виконати зовнішні зобов’язання та виступити надійним партнером, але й забезпечити продовольчу безпеку. Аграрії зібрали третій за обсягами врожай зернових за роки незалежності - 46,2 млн тонн", - йдеться у повідомленні.

   Згідно з інформацією, враховуючи перехідні запаси збіжжя на рівні 11,6 млн тонн, загальна пропозиція зернових у поточному маркетинговому році становила понад 58 млн тонн. Таких запасів вистачає, щоб забезпечити потребу внутрішнього споживання зерна, утримати стабільні ціни на хліб та експортувати збіжжя.

   "На сьогодні Україна експортувала 7,95 млн тонн кукурудзи, 6,04 млн тонн пшениці та 1,98 млн тонн ячменю. Такі обсяги відповідають домовленостям, яких досягли зернотрейдери та Мінагропроду, підписавши відповідний Меморандум про співпрацю. Винятком стала продовольча пшениця, доекспортувати яку отримали право компанії, що закупили її в Аграрного фонду на відкритих біржових торгах", - повідомляє міністерство.

   Усього ж у цьому маркетинговому році Україна планує експортувати 23,2 млн тонн зерна.

Економічна правда