ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Клименко визначився зі структурою центрального апарату  Міндоходів  - 2013/01/31 

2013/01/31

   У Міндоходів підготували останній варіант структури центрального апарату, який вже місяць розробляється чиновниками ДПС та Держмитниці.

   Про це пише "Комерсант-Україна".

   Як повідомляється, представити громадськості концепцію роботи створеного в кінці грудня міністерства його голова Олександр Клименко планував ще 17 січня, але переносив цю презентацію вже кілька разів. Тепер же чиновники міністерства чекають указу президента, який визначить їх права та обов"язки.

   "Без підпису президента безглуздо говорити про що-небудь. Ми вже передали йому проект положення", - повідомили в міністерстві.

   Як розповіла виданню завідувачка відділом фіскальної політики, податкових та митних платежів Академії фінансового управління при Мінфіні Людмила Олейнікова, спочатку нове міністерство претендувало на отримання права формування податкової та митної політики, але тільки в частині адміністрування.

   У ДПС запевняли, що міністерство буде лише адміністратором. Проте пізніше з"явилися пропозиції наділити його також правом визначати податкову політику, хоча це належить до повноважень Мінфіну, який, не маючи можливості впливати на доходи держави, не зможе повноцінно формувати бюджет і стежити за його виконанням, пише видання.

   "Мінфін все зводить в єдине ціле. Тому податкова і митна політика повинна бути ширше, ніж бажання зібрати податки", - вважає Олейнікова.

   За її словами, справа не в тому, скільки вони хочуть зібрати, а в тому, скільки економіка може дати, чого чекати в майбутньому.

   "У Клименко буде чотири заступники, в тому числі перший, який керуватиме департаментом митної справи", - говориться в матеріалі.

   У цей департамент увійдуть управління організації митного контролю та оформлення, вартості, класифікації товарів та заходів регулювання зовнішньоекономічної діяльності, а також управління по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил, тобто ці управління будуть виконувати функції департаментів Держмитслужби.

   За даними видання, керівні посади збережуть Сергій Сьомка, Анатолій Гутник та Олександр Попівняк, які зараз займаються цими напрямками. Шансів отримати посаду першого заступника міністра у нинішнього заступника глави Держмитниці Степана Дериволкова більше, ніж у його колеги Олександра Дороховського, говорить джерело, близьке до Держмитниці.

   За словами джерела в ДПС, це ж місце хоче зайняти і перший заступник голови ДПС, начальник податкової міліції Андрій Головач. В іншому випадку він стане заступником міністра і продовжить контролювати фінансову міліцію, головне слідче управління, департамент боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, а також податковий та митний аудит.

   За інформацією співрозмовників видання, залишиться на службі і Андрій Ігнатов, який на посаді заступника голови ДПС керує оподаткування фізичних осіб, обслуговування платників, інформаційно-довідковий департамент (ці ж департаменти будуть і в міністерстві).

   Замість департаментів модернізації та інформатизації з"явиться департамент розвитку IT і електронних сервісів. Буде створено департамент методології і формування податково-митної політики, хоча такий підрозділ працює і в Мінфіні.

   В той же час в структурі міністерства поки немає окремих департаментів або управлінь з аналізу, прогнозуванню і обліку, оподаткування юросіб, зокрема супроводження великих платників. Центральний офіс для великого бізнесу зараз працює як юридична особа в структурі ДПС.

   Окремими підрозділами стануть департамент спепідготовки та кінологічного забезпечення, а також спеціалізована лабораторія міністерства з питань експертизи та досліджень.

   Як пише газета, в проекті структури міністерства немає підрозділу з адміністрування єдиного соціального внеску.

   Крім того, створення міністерства зажадає розширення повноважень чиновників, оскільки, наприклад, крім контролю повноти сплати податків, фахівець міністерства повинен буде мати право і здатність перевірити ще й зовнішньоекономічну діяльність суб"єкта, правильність визначення митної вартості.

   Експерти побоюються, що недоскональне знання митного або податкового законодавства може призвести до необґрунтованих претензій.

Економічна правда