ГоловнаКонтактиМапа сайта

  В Україні почався дефіцит імпортних товарів  - 2013/01/15  

2013/01/15

   До кінця року різко знизився обсяг імпорту товарів, у першу чергу - обладнання для модернізації виробництва. Тому бізнес не поспішає витрачати кошти, очікуючи кращих часів, пише Комерсант-Україна.

   У Держстаті за підсумками листопада минулого року зафіксували різке скорочення негативного сальдо зовнішньої торгівлі товарами. У жовтні її дефіцит становив $ 1,5 млрд, а в листопаді $ 0,99 млрд.

   "Це дуже різке зниження, не характерне для кінця року, коли зазвичай спостерігається погіршення дефіциту зовнішньої торгівлі", - відзначає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

   Зазвичай зниження негативного сальдо є хорошою новиною для економіки. Однак нинішнє скорочення викликане зовсім не зростанням експорту українських товарів за кордон - його обсяги в листопаді зменшилися на 4,5%, до $ 5,81 млрд. На негативне сальдо вплинуло падіння обсягів імпорту товарів в Україну - поставки в листопаді скоротилися на 10,2% , до $ 6,89 млрд.

   Частково зменшення обсягу імпорту пояснюється зниженням закупівлі природного газу - в листопаді її обсяг склав $ 1,13 млрд, що на $ 228 млн менше, ніж місяцем раніше.

   "Українська економіка знижує свою потребу в газі, і, крім того, листопад був досить теплим", - пояснив голова правління альянсу "Нова Енергія України" Валерій Боровик.

   Але що більш істотно - за підсумками листопада був зафіксований різкий спад імпорту як промислових, так і побутових товарів. Зокрема, закупівлі продукції транспортного машинобудування знизилися на $ 106 млн (до 516,6 млн), обладнання - на $ 177 млн (до $ 1,06 млрд), імпортної продукції металургії - на $ 72,6 млн (до $409,3 млн). Навіть закордонних одягу і взуття українці стали купувати втричі менше - обсяг імпорту за місяць впав з $ 86 млн до $ 31 млн.

   За словами виконавчого директора Міжнародного фонду Блейзера Олега Устенка, такий різкий спад закупівель імпортного обладнання може вже в середньостроковій перспективі призвести до додаткового гальмування зростання української економіки.

   "Українські бізнесмени бачать, що ситуація на світових ринках залишається невизначеною, а тому не прагнуть вкладати в модернізацію виробництва, воліючи зберегти резервні кошти", - пояснив експерт.

УкрБизнес