ГоловнаКонтактиМапа сайта

  Держмитслужба України: Завдяки залученню міжнародної  технічної допомоги забезпечено реалізацію важливих  інфраструктурних та інформаційних проектів   - 2012/12/10  

2012/12/10

   У Держмитслужбі України відбулась конференція на тему: «Міжнародна технічна допомога: підтримка реформування діяльності митної служби України» за участю представників посольств країн-членів ЄС, США, Канади, Швейцарії, Туреччини тощо, а також представників міжнародних організацій, представників Міністерства економічного розвитку і торгівлі та Національного агентства України з питань державної служби.

   У ході конференції представники Держмитслужби презентували присутнім основні результати роботи Держмитслужби у сфері залучення та використання технічної допомоги, починаючи від 1991 року і до сьогодні.

   Митники зазначили, що міжнародна допомога має цільовий характер, що дає змогу забезпечити повноцінний контроль за її використанням

   Протягом всього часу міжнародна допомога Митній службі України надавалась у різних формах, зокрема: отримання консультацій іноземних експертів; навчання працівників митних органів та підвищення їх кваліфікації; постачання обладнання та технічних засобів митного контролю; а також отримання грантів для реалізації стратегічних проектів реформування та розбудови митної інфраструктури, у тому числі й на основі спільного фінансування.

   Отримана міжнародна допомога дала значний позитивний ефект. Зокрема сприяла прискоренню процесів митного контролю та митного оформлення товарів, підвищенню якості пошукової й аналітичної роботи, рівня професійної кваліфікації митників. Також було забезпечено високу якість проведення лабораторних досліджень, розширення їх спектру, запровадження передових методів у роботі та розвиток інформаційних технологій.

   В рамках співробітництва з Європейським Союзом значна увага приділяється розбудові пунктів пропуску на спільному кордоні України та країн-членів ЄС. Велике значення для розвитку митної служби має співробітництво із США, зокрема щодо забезпечення працівників митних органів сучасним обладнанням і технічними засобами митного контролю.

   Адже,відповідно до стратегічних напрямків реформування та розвитку, Держмитслужба повинна забезпечити повноцінне виконання всіх завдань, які стають перед нею в умовах розвитку економіки та поглиблення євроінтеграційних процесів.

   Особливе значення отримання допомоги мало у сфері запровадження та розвитку системи аналізу та управління ризиками. Даний напрямок роботи активно розвивається та отримав значний поштовх у своєму розвитку після законодавчого закріплення у Митному кодексі України.

   Всі процеси, які відбуваються у Держмитслужбі, та перспективні напрямки роботи щодо створення комфортних умов для здійснення зовнішньоекономічної діяльності, мають спільну складову та залежать від процесу обміну інформацією. В першу чергу це повноцінна реалізація проекту «Електронна митниця», розвиток електронного декларування.

   Діяльність Держмитслужби у напрямку залучення міжнародної технічної допомоги триває, про що було підкреслено у ході виступів. Присутні на конференції керівники структурних підрозділів Держмитслужби висловили подяку представникам країн і організацій-донорів за надану допомогу.

Державна митна служба України